Blockchain – forenklet

Banker og finansinstitusjoner over hele verden jobber iherdig med å finne løsninger til hvordan de kan benytte seg av blockchain teknologien.

Så hva er blockchain, og hvorfor er Barcode/Wall Street + Silicon Valley så begeistret?

Hva er blockchain?

I dag bruker folk flest en betrodd mellommann slik som banken for å gjøre finansielle transaksjoner. Blockchain tilbyr muligheten for konsumenter og leverandører å gjøre slike transaksjoner direkte, og fjerner dermed behovet for en tredjepart.

Ved hjelp av kryptografi for å beskytte transaksjonene, kan blockchain tilby en desentralisert database av transaksjoner som alle i nettverket kan se. Nettverket er i grunnen en kjede av datamaskiner som alle må godkjenne en transaksjoner før den kan bli verifisert og skrevet (overført og logget).

World Economic Forum har laget denne videoen som er en glimrende presentasjon av blockchain.

Hvordan fungerer dette i praksis?

Dersom videoen ble for lang eller du bare ønsker å lese hvordan dette fungerer i praksis skal jeg gjøre et forsøk her:

Med bitcoin, som er valutaen som brukes i blockchain, så lagrer blockchain detaljene i hver transaksjon. Blockchain er en database av transaksjoner som er i konstant vekst som sendes ut til alle nodene/datamaskiner i Bitcoin nettverket. Når man utfører en transaksjon, så blir denne transaksjonen distribuert til nettverket og gitt at transaksjonen er gyldig, vil denne bli inkludert i neste “block”.

Se eksemplet under for en meget forenklet modell av hvordan en transaksjon fungerer i blockchain:

 
Høres bra ut. Hva kan det brukes til?

Teknologien bak blockchain kan i prinsippet brukes til nærmest alle typer transaksjoner som inneholder verdier. For eksempel penger, tjenester eller varer. Det kan brukes til å betale regninger, skatt eller sende penger tvers over globen. Blockchain kan også potensielt hjelpe med å redusere svindel siden alle transaksjoner blir registrert og distribuert for alle å se. Men dette siste punktet legger selvfølgelig til grunn at alle benytter blockchain og alle er tilknyttet samme nettverk, og ikke minst at alle transaksjoner går gjennom blockchain!

Når kommer det til å ta av?

I teorien dersom blockchain blir et verktøy for allmennheten kan alle med tilgang til internett bruke det til å gjøre transaksjoner.

Rapport fra konsulentselskapet Aite estimerte at banker vil innen 2019 investere over 400 millioner dollar i teknologien. Flere banker har uttrykt sin misnøye med en ikke-regulert valuta, men vil likevel investere store summer i teknologien. Det er liten tvil om at de norske bankene også vil følge etter fortløpende.

Note: Undertegnede tar høyde for at dette er en forenklet beskrivelse av blockchain, og bør dermes ikke benyttes som eneste grunnlag til forståelse av blockchain.

https://www.finextra.com/blogposting/12378/how-i-explained-blockchain-to-my-grandmother
Banks will quintuple spending on blockchain by 2019
https://www.weforum.org/agenda/2016/06/blockchain-explained-simply/
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *